Summa sidvisningar

fredag 30 december 2016

Sadel som passar hästen och ryttaren

Hur viktigt är det med en sadel som passar hästen och ryttaren?

Jo, det är mycket viktigt för att hästen ska kunna jobba så likt sin rörelse som den har utan utrustning som möjligt.

Helt hundra gör den inte det för det är omöjligt då ryttaren och utrustningen alltid påverkar hästen kropp. Men med utrustning som passar både häst och ryttare så blir det mycket lättare för hästen att arbeta. Sadeln är också ett hjälpmedel för oss ryttare när den väl passar oss.

Passar inte sadeln ryttaren så börjar vi också kompensera för att sitta bättre. Stå på tå, sitta i framvikt, stolsits och flyttar oss ideligen för att sitta bättre i sadeln. Då vi "försöker" komma tillrätta med vår kropp så påverkar det hästen direkt. Hästen måste då börja kompensera vår tyngd och obalans. Sedan är den onda cirkeln igång.. Hönan eller ägget.

Kan hästen prestera med en sadel som inte passar och om en ryttare sitter i obalans?

Här vill jag svar med ett bestämt NEJ!

MEN tyvärr så kan hästen göra det för att människan inte ger hästen något val!
Det finns hästar som presterar på högre nivåer trots att det inte känns hundra.

Hur många gånger har vi inte hört försvar som att elitryttare har en sadel till alla hästar han/hon rider. Okej? Vad vill man ha sagt med det. Att bara för en ryttare på "hög nivå" rider i en och samma sadel så är det helt okej att jag gör det?

Det handlar också om hur länge sitter man i sadeln och hur balanserad är ryttaren. Men inte sätter en löpare på sig ett par skor som inte sitter hundra! Inte sätter en dansare på sig en dräkt som sitter felaktigt mot kroppen.

Så nä.. Att någon toppryttare sitter i en sadel med te x en för smal bomvidd är inte = att jag också kan göra det.

Jag har sett hästar med ordentlig muskelförtvining och mycket stela ryggmuskler prestera bra.. ett tag. Sedan har andra krämpor kommit som hälta mm. Då har man svårt att se tillbaka på, att det kan ha varit sadeln och ryttaren som orsakat hältan men på lång sikt.

En mening som kan reta gallfeber på mig är denna: Att hästar inte presterat om de inte mår bra till 100%. Det är en ren och skär lögn då vi sett detta i många olika sammanhang.

- Hur funkar det när en person "går in i väggen?
- Trots värk så kan jag utföra en hel del.. Hur, jo för jag struntar i att lyssna på kroppen. Men jag kan också gå och vila mig en stund och ta det en annan dag.

När hästen säger ifrån att det känns obehagligt, Smärta (som inte behöver vara så hög) orken är slut mm.

Då får vi ofta höra att hästen blivit ostadig, lat, tramsar.. yada..yada..yada..
Om vi lyssnar på hästen så berättar den många gånger vad den tycker men vi slår "dövörat" till. Alltför ofta för att inte säga alltid så slutar detta med skador som uppkommer på sikt.


Skador som:

Ömmande muskler
Muskel atrofi som tyvärr inte är något ovanligt att man ser.
Svullnader
Muskler som är spända för att de ska upprätthålla en obalanserad ryttare eller sadel som ligger i obalans.
Slitna leder och senor som uppkommer för att hästen måste kompensera ryttaren och sadeln.
Brosk som nöts ned vid revbensbågen och bogbladet.

Muskler som hamnar i kramp: Tänk dig att du måste gå med en tung ryggsäck som kanar hit och dit i någon timme flera dagar i veckan. Lägg till att du joggar och går i trappor på detta.

Du kommer att kompensera med dina höfter, axlar, armar, bukmuskler mm. Tillslut så kommer musklerna i kramp och vi sitter och jämrar oss om stela nackmuskler och försöker stretcha ut dessa så ofta vi kan. Masserar vår nacke och ländrygg när vi blir trötta i kroppen och bak i musklerna i våra lår blir tunga och spända framförallt om vi går i backar och trappor.

Efter ett tag när du ser den där tunga ryggsäcken. Så kommer du grimasera och göra allt för att slippa se den igen. Likaså gör hästen med sadeln men den kan inte bestämma själv. Så antingen så försöker hästen att stänga av känslan eller får "olater" som att vägra gå, bocka, steppa omkring på stallgången, gå iväg i hagen när ryttaren kommer osv.. osv.

Nervsystemet kan bli påverkat av muskler som är svullna eller har varit svullna. Detta sker tyvärr ofta då en sadel sitter illa. Sadeln "täpper" då till flödet och signalerna via nervsystemet blir trögare i den kemiska reaktionen.

Detta blir då ofta ett resultat av en häst som börjar snubbla eller en häst som trampar fel. Hästen blir plötsligt skygg för saker den inte varit tidigare då signalerna till hjärnan går trögt.

Hästen blir snabbt öm i rygg, bröst och korsmuskulaturen vid illasittande sadel.


Ta för vana att palpera/känna igenom din hästs kropp dagligen och inte bara benen. På så vis lär vi oss känna negativa avvikelser snabbt och vi kan snabbare ta bort problem som ställer till detta./  Veronica & Rikard Andrén (c) ATS HÄSTUTBILDNINGAR 2016-2017

Tjejisarna

Är något sleden idag.. Tjejkväll i Lund igår tillsammans med Anette och syrran.

Mina magmuskler fick sig en rejäl push av alla skrattsalvor som vi levererade.

Jisses vad hemskt det känns fast på ett kul/panik vis när skrattet bubblar över och det inte går att lägga band på sig..

Men men WHO cares. Det är en av fördelarna med att blivit äldre. Tokigheterna ges ett ryck på axeln och sedan är det bara att fortsätta toka till det. Här läggs det inte tid på att tänka på vad andra tycker och tänker.


Hahaha vi blev ju något utstuderade när vi garvade läppen av oss.