Summa sidvisningar

söndag 20 januari 2013

Muskelskador

Muskel spänning/kramp

En muskel som är spänd är oelastisk och hård.
Det kommer inte dit eller har svårt att komma dit syrerikt blod.

För att du lättare ska förstå vad en muskelspänning är, så spänner du din hand eller fot och spänner den hårt. Till slut blir kroppsdelen vit och du blir trött i den del du spänner. Eftersom du blir trött vill du slappna av men en muskel som är i ett spänt läge kan inte det och tillslut kommer smärtan och tröttheten, både fysiskt och psykiskt.

Muskeln måste mjukas upp och få dit friskt blod.
Om inte hästen får hjälp med att lossa spänningen i tid, går det över till kramp och då kan inte muskeln ”andas” och greppar då tag i alla muskler runt i kring för att hålla sig kvar på ”ytan” och tillslut kan en hel kroppsdel vara i kramp.


Muskelskador kan komma utav:

Ett slag, spark mot muskeln.

Hästen har tränas fel.
E x: överböjning i nacken, halsen. Hästen rids med huvudet i vädret med sänkt rygg, övertränats, för mjukt underlag i för lång period, plötslig träning på hårt underlag för långa stunder.


För tung ryttare

Obalanserad ryttare

En fel tillpassad utrustning som är en stor bov i dramat.

Te x: inspänningstyglar som är felaktigt använda eller fel för just den individen, Man kan inte använda alla hjälptyglar till alla exteriörer. Det skall vara i sällsynta fall dessa skall användas. De flesta hästar som tränas korrekt behöver ej dessa "hjälpmedel" som med vår erfarenhet OFTA stjälper istället.

Sned sadel, för trång sadel, för stor sadel, fel bom.

Bett som ej passar, svanskappan ger ofta spänningar vid svansroten.

Hästen värms upp och ner för dåligt.

Hästen mår dåligt psykiskt och går och spänner sig.

Monoton träning

Inga kommentarer: