Summa sidvisningar

onsdag 24 februari 2010

Hästens sätt att kommunicera och så jobbar vi

Hästens kroppsspråk
För att kunna förstå hästen, måste vi lära oss dess språk. Hästar talar inte utan de kommunicerar med varandra med sin kropp, ögon, öron, mun och svans.
Studera hästen när den går i hagen tillsammans med sina kompisar, så ser du att de faktiskt kommunicerar med varandra hela tiden.

När vi jobbar så imiterar vi hästen med vår kropp. Det tar lång tid att lära sig/sin kropp att röra sig som en häst. ett tips är att stå framför en spegel och öva.

Om du har umgåtts och hanterat en häst en längre tid, utan att kommunicera med den, på ”hästvis”, då kan hästen bli förvånad och kan nästan ignorera dig, de första gångerna.
Vissa hästar kan bli frustrerade och utmana dig, känner du dig osäker i denna situation, ta hjälp av någon van horsemanship tränare.

Några tecken på en häst som utmanar dig:

• Skrapar med hoven, mot dig
• hästen går mot dig och vill flytta på dig, du börjar bli obekväm för hästen.
• Hästen knuffar/puffar på dig.
• Hästen försöker trampa dig på fötterna.
• Viftar ordentligt med svansen
• Lägger bak öronen
• Blottar tänderna, mot dig
• Hotar med att sparka


Mottrycksdjur:Hästar går mot trycket, det har du säkert stött på, när du ber hästen att flytta sig. Då du tryckt med handen eller hela din kropp och då har hästen bara tryckt tillbaka.
Eller dragit i grimskaftet och hästen drar tillbaka.
Fortsätter man bara att trycka eller dra, är man snart mitt uppe i en ”dragkamp”. En kamp där människan är en stor förlorare, du kan aldrig vinna över en hästs styrka och det är livsfarligt att överhuvudtaget att gå in i en kamp med en häst.


Omvänd inlärning
När vi skall arbeta med hästen, måste vi få hästen att lära in omvänt.
Vid tryck skall den ge efter. Det lär man in, med att lägga ett tryck (obehag) och det trycket är inget som skall göra ont utan kan till exempel vara en lätt viftning i luften Det kan också vara ett lätt tryck med ett finger och då ska hästen flytta denna kroppsdel. När hästen ger efter på trycket så ger du efter (eftergift).
Tricket är att få hästen att slappna av och känna sig trygg, Visa att man inte vill den illa och uppmuntra rätt beteende.
– Vi jobbar med att efterlikna Alphan i flocken, beroende på vad vi ber om, den lugna trygga hästen som inte utgör någon fara utan bara går vid sidan och betar, förklarar hon. Och vi använder aldrig våld, däremot ett väldigt burdust kroppsspråk om det skulle behövas.
Ledarskap och lyhördhet i en vettig balans. Och kanske är det med hästar som med barn. Det är de stökigaste som behöver mest kramar.

Inga kommentarer: