Summa sidvisningar

lördag 28 december 2013

För att hålla hästen frisk och hållbar


För att hålla hästen frisk och hållbar så är det mycket att tänka på med tanke på: Muskler, tänder, nacke, munhåla. ligament , ryggmuskler och dess funktion frisk, rörlig samt stärkt så låt hästen:

 
Beta och det ska vara ifrån marken, markhöjd då det är dess naturliga ställning att äta, varva mycket mellan ridningen med markträning och övningar som lösgör och stärker bålen, Rid hästen i rätt form som passar individen med tanke på exteriör, ålder och var i utbildningen hästen står och håll muskler kring lumbosakralleden  elastiska och stärk dem med rätt träning, Var noga med att utrustningen passar hästen.
 
Viktigt är att ryttaren inte väger för mycket för hästen då bogblad och bäcken tippar och musklerna får kämpa för att hålla upp denne.
 
Då ser vi ofta att hästen går ifrån sina balanspunkter och ställer framför sig med frambenen och bakom sig med bakbenen. Fär att avlasta senor, ligamnet och leder samt muskler.
 

Optimalt: Tre olika huvudlag att byta med i veckan:

 

        Sidepull, Rakt bett och ett anatomiskt format bett. Viktigt att mellan delen är tillräckligt lång för tungan samt att kanterna i leden är runda.

 
Optimalt med tanke på sadel:
 

·       Ha minst två sadlar att byta med i veckan. Det är dyrt med sadel så då kan man också istället: använda tre olika sadelgjordar att byta med, anatomiska och med en tryckavlastande gjord för bröstbenet.
 

·       Se till att sadeln passar både ryttare och häst.
 

·       Ska du använda en padd SKA det vara en tunnel i denna Fårskinn är snällt.

·       Padden skall endast användas då hästen faller ur eller tappar muskler alltså på kort sikt.
 

Hamstrings och kors och bäckenmuskulaturen måste vara elastisk för att hästen ska kunna "sätta" under sig ordentligt. Bukmuskulaturen måste vara stark för att bära upp en ryttare och för att hästen ska kunna arbeta rätt med kroppen. Är hästen inte musklad i rygg och bål så arbeta ifrån marken minst tre veckor innan du skrittar igång hästen.

Hästens huvud och hals tillsammans väger ca 80 kg. Med tanke på detta så är punkterna ovan "ännu viktigare" att tänka på.
 
 

 

Inga kommentarer: