Summa sidvisningar

lördag 17 mars 2018

Sadelutprovning


Idag var det dags att återse "gamla" hästmassage & Friskvårdare elever för fortbildning i sadelutprovning.

Det är fantastiskt roligt att träffas och diskutera häst och även höra hur det har gått för eleverna sedan de fick sin certifiering..


Hästmassörer och friskvårdare stöter tyvärr ofta på problem med just sadlar som orsakar muskelproblem. Ibland är det ryttaren som inte sitter bra i sadeln och ibland är sadeln för smal, för lång, för svängd och för rak för bred. Ja, hur många orsaker som helst kan skapa problem hos våra hästar.


En vanlig mening som sägs ofta ibland hästfolk är:Att skulle det inte kännas ok för hästen kroppsligt och med dess utrustning så skulle hästen inte kunna prestera som den gör.





Jag blir riktigt illa berörd och förbannad när jag hör detta. Jag har sett många hästar prestera med illa tillpassad utrustning så pass så det är förtvinande muskler efter sadelns konturer. Halta hästar som springer för fullt, Hästar som har kissing spines hoppa höga höjder ett ra tag innan den sagt ifrån.



Varför kan hästen prestera med skador, smärta och obehag. Jo, för att hästen är ett flyktdjur och flyr. Det är också så att många gånger så får hästen inte en chans att berätta att det gör ont. För att jag som ryttare säger: DU SKA!!


Jo, så det här med kunskap i sadel tillpassning är mycket viktigt och när man är insatt i hästens anatomi och biomekanik samt hur ryttaren skall hamna i sadeln och sitta harmoniskt i alla gångarter så är man en ganska bra bit på väg.

Ju mer vi lär oss desto bättre kan vi förstå vad varje individ behöver.

Inga kommentarer: