Summa sidvisningar

fredag 26 juli 2013

Bett eller Bettlöst.. Sadel eller barbacka..


Det finns många diskussioner kring hur vi skall rida våra hästar.

Med bett eller bettlöst?
Med sadel eller utan sadel?

Min åsikt som är baserad på alla hästar jag träffat och behandlat samt tränat är att:

varva bett och bettlöst. Ordentligt tillpassade anatomiska tredelade bett samt rak bett och en sidepull är en bra kombination att varva mellan. Då får hästen aldrig "tryck" på samma ställen. Huvudlagen skall också vara tre olika för att det ska bli bra effekt av just att varva.

Det är aldrig snällt att bara rida i bettlöst eller bara rida med bett då samma utrustning i daglig träning aldrig är bra. Men lyssna på individen de talar alltid om vad de vill ha om vi tar oss tiden att lyssna på dem.

Naturligtvis handlar det mest om handen som håller i tyglarna. Ge hästen mer space att få röra sig så får vi också en häst som blir balanserad och får självförtroende.

Sadlar eller barbacka

Med samma tanke som ovan så vava med olika sadlar i den mån du kan. Åtminstonne så ha minst två sadelgjordar helst tre att varva mellan just för punkttrycken skall bli olika.

Barbacka?
Är inte snällt mot hästen då du sitter rakt på ligament som löper sidan om tornutskotten som du också sitter rakt på.
En gång i veckan är ok men absolut inte 4-6 ggr i veckan!

Sadeln är till för att hjälpa rytaren samt att skydda hästens tornutskott. Sadeln måste vara tillpassad att passa hästen och ryttaren.
All utrustning vi sätter på har negativ effekt och hästen rör sig inte som när den är fri. Det är viktigt att se till att utrustningen passar just denna individen.


En häst bär ofta på svaret om den gillar sin utrustning. Det berättar den för oss när vi skall sätta på utrustningen. Lyssna på hästen så ska du få höra vad denne har att berätta:)

<

Inga kommentarer: