Summa sidvisningar

onsdag 31 juli 2013

Vad står ATS för ?

Jo, då vi arbetar med anatomi, träning och förståelse så har vi översatt detta till Anatomy, Training ans Sensitivity som vi tycker stämmer in på det vi står för.

Vi jobbar med olika hästar med olika bakgrund och olika problem såsom psykiska, skador, smärtor, problemlösning samt så arbetar vi med kommunikation då vi strävar efter förståelse mellan ägare och häst.

Helheten


När man bedömer en häst måste man se till helheten. Bakom ett nervöst beteende finns det många gånger smärta; kanske fel anpassad ridutrustning eller muskler som stramar. Men tyvärr är hästar väldigt bra på att dölja sin smärta och då ofta med ett aggressiv eller ett nervöst beteende som följd.

Det är ett överlevnadsskäl från tiden när de var vilda, eftersom smärtan kunde medföra att hästen stöttes ur sin flock. Om en häst har smärta en längre tid blir det näst intill ohållbart både för psyke och för orken att prestera något.

Till slut kan den komma in i en likgiltighet och strunta i allt runtomkring, helt enkelt stänga av.

Den kan då betraktas som en ”hård” häst av oss människor. En del människor tror då att man måste ge mer ”tryck” på en sådan häst och blir högljudda och använder sig av hjälpmedel som i själva verket stjälper hästen istället.

Ibland brister det i kommunikationen och hästen kan då bli frustrerad. En häst kan ju inte tala utan använder sig av olika signaler för att tala om när något är fel. Te x vägrar att röra sig, grinar illa vid sadling, höjer upp huvudet vid tränsning, vänder baken till när du kommer, springer iväg i hagen, hotar att sparka, bockar, stegrar vid ridning. Då är det viktigt att du lyssnar på din häst och BLI INTE ARG.. Vad är det som hästen vill tala om för dig?

Var öppen för de förslag som hästen ber om
När du väl börjar lyssna på din häst så ta uteslutningsmetoden. Plocka bort det som hästen inte gillar ett tag: sadel, tränsen, träningen: backa några steg och tänk till. Rannsaka dig själv är du rättvis mot hästen. Är du glad, stressad, irriterad när du är tillsamman med hästen?

Att rida och prestera och umgås tillsammans med sin häst är en dröm för många.

Ibland slår drömmen in och man kanske får eller köper en egen häst.
För många ryttare går det bra för vissa går det sämre.

En tanke: Glöm aldrig varför du en gång började umgås med hästar. Ta dem aldrig för givet. De är underbara varelser som ger så otroligt mycket tillbaka om de blir behandlade med respekt och ödmjukhet..


Det finns några viktiga punkter innan man skaffar en egen häst:

o Är hästen byggd för den tränings/tävlingsform du önskar? Du måsta alltid anpassa arbetet efter hästens exteriör och hästens psyke.
o Titta på individen.. osäker, rädd, känslig, sur, bra självförtroende, mindre bra självförtroende.
o Se hur den uppträder i boxen, stallgången, med sin ägare, ute i hagen, när den blir sadlad, uppsittning, ridning longering. Hur rör den sig?
o Titta på ögonen, öronspel, verkar hästen nöjd, orolig, aggressiv mm mm.
o Kan hästen slappna av eller har den svårt att slappna av?
o Är hästen symmetrisk i muskulaturen? Om inte vad har hästen kompenserat?
o Rör hästen sig obehindrat?

Så skapar du en helhetsbild om hästen

Det är viktigt att vara något insatt i hästens anatomi och träningsfysiologi. En sak som alla hästmänniskor är duktiga på är att palpera hästens senor i benen. Vi måste bli lika duktiga på att känna igenom hela hästen hur den mår i kroppen.

Vi tycker det är viktigt att vara något insatt i anatomi och psykologi samt utrustning hos hästen oavsett vilken disciplin du och hästen utövar. Även hästar som "bara" rids ut i skogen några dagar i veckan kan få muskulära problem. Många skador och psykiska problem kan man stoppa långt innan de bryter ut om man ser de små signalerna hästen uppvisar i tidiga stadier.

Man kan förebygga så de aldrig uppstår med rätt träning och inlärning. Utrustningen som vi sätter på hästen är en stor bov i just muskulära problem. Vi ryttare kan vara osymmetriska i kroppen och detta medför ofta att hästen får kompensera upp ryttaren felaktigt och blir då själv sned i muskulaturen.

Vad vill du uppnå med din ridning eller körning tillsammans med hästen? Vi hästägare drömmer ofta om vad VI vill uppnå som ryttare eller kusk. Det är då också viktigt att hästen får möjlighet att passa in i just den "drömmen". Har hästen de förutsättningar både fysiskt och psykiskt som krävs i dina visioner. Vill hästen vara med i drömmen?/Veronica Andrén ATS Hästutbildningar





måndag 29 juli 2013

Läs och lär av hästen

Det viktigaste för mig när jag arbetar med hästen är att förstå den.
Vad säher hästen till mig?

Läsa hästen? Vad tittar jag på?

Jag börjar alltid med att studera hästen på lite avstånd. Hur beter sig hästen utan människan? Vill hästen vara nära sina vänner eller vill den vara lite för sig själv.
Hur beter den sig när jag närmar mig? Söker den kontakt eller vill den vara för sig själv. Då får jag en uppfattning om hur hästen upplever människan.

Hästen berättar mycket med ögon, öron, mun och svans.
Ögonen speglar allt, mjuka ögon, hårda ögon ängsliga ögon
busiga ögon, ilskna ögon

Kroppshållningen är viktig att läsa som te x motstånd i någon sida som att hästen håller bort huvudet och skjuter ut bogen mot mig = Håll dig borta ifrån mig.
Förstå hästen

Låg huvudhållning med mjuka ögon = Kom gärna till mig. Jag gillar ditt sällskap och kan lita på dig.

Hårda ögon och spänd kroppshållning= Gör du något oförutsägbart för mig så sticker jag.

Ilskna ögon, Rak hård kropp: Akta dig för mig!

Kroppshållning och anatomi

En häst som har problem i kroppen förändras i sin personlighet så jag utgår aldrig ifrån att hästen bara är som den är just nu.
Det är viktigt att ta reda på om den har ont, obehag eller någon svårighet att utföra vissa övningar vi ber den om. Är det något som tar emot och vi ändå kräver röröelsen så får vi en häst som "slår bakut"

Säger din häst ifrån så ta den på allvar och lyssna. Alldelels för många hästar har problem i kroppen som till slut sätter sig i psyket. En förändrad häst.

När jag väl läst av hästen och kollat igenom hela kroppen så blir allt mycket lättare när jag arbetar tillsammans med hästen.

söndag 28 juli 2013

Vilken sommar!


Vi har suttit ute en hel del denna sommar och ätit middag, lunch och nattamad.. Varma kvällar och nätter, härligt :)

Hästarna har fått tränas på kvällarna då de blivit för varma mitt på dagen. En del duschning av hästarna har det blivit och som de har njutit av det.

Igår var vi i tygelsjö på kalas och vi satt ute till 23.00 i endast kortärmat myysigt..
Michel satt i hamocken och mös med lilla Bonnie.

Träningen av Tinkrar

Vi abetade tidigare i sommar med två tinkrar.
De var väldigt olika varandra som känslighet, oliksidiga i den psykiska biten. Framförallt så var de roliga att arbeta med och vi red ut dem, tränade i ridhuset både ifrån marken upp i sadeln. Massage fick de en hel del och avslappning i samband med massage.
Målet var att få dem att lyssna ifrån sadeln och slappna av. Vi tränade också med separations ångest då speciellt den ena tyckte det var jobbigt att bli ensam med männsikean utan kompisen, vilket gav ett bra resultat :)
Vi arbetade dem både bettlöst och i bett och kom fram till att de båda gillade bettlöst. Vi red ut dem i sidepull utan problem både i skritt och trav.






lördag 27 juli 2013

Vänner

BFF.s forever ;)





Vi har badat och solat en del sedan en vecka tillbaka. Vi har varit tillsammans med min syster och hennes familj vilket vi i och för sig är ganska ofta ;) Det är så skönt och vara med människor där man kan vara sig själv. Vi kan sitta tysta en lång stund utan att det känns konstigt och vi kan babbla en massa och har alltid något att prata om.

Vi har även träffat annky med familj en del, vilket har varit upplyftande. Vänner som ger positiv energi, me like :)
Det har varit skönt att göra annat utöver hästarna då Chester cirkulerar i mina tankar flera gånger om dagen.. Sorgen kommer att ta ett tag och fortfarande vaknar jag ibland och tänker idag ska vi rida ut, OJ just det:(

Prince är underbar att arbeta med och han är så kärleksfull och jag känner verkligen att detta kommer bli en god vän och jag hoppas han känner samma sak:). Det känns så då han lyssnar och kommer direkt jag ropar "Pinssen"

fredag 26 juli 2013

Bett eller Bettlöst.. Sadel eller barbacka..


Det finns många diskussioner kring hur vi skall rida våra hästar.

Med bett eller bettlöst?
Med sadel eller utan sadel?

Min åsikt som är baserad på alla hästar jag träffat och behandlat samt tränat är att:

varva bett och bettlöst. Ordentligt tillpassade anatomiska tredelade bett samt rak bett och en sidepull är en bra kombination att varva mellan. Då får hästen aldrig "tryck" på samma ställen. Huvudlagen skall också vara tre olika för att det ska bli bra effekt av just att varva.

Det är aldrig snällt att bara rida i bettlöst eller bara rida med bett då samma utrustning i daglig träning aldrig är bra. Men lyssna på individen de talar alltid om vad de vill ha om vi tar oss tiden att lyssna på dem.

Naturligtvis handlar det mest om handen som håller i tyglarna. Ge hästen mer space att få röra sig så får vi också en häst som blir balanserad och får självförtroende.

Sadlar eller barbacka

Med samma tanke som ovan så vava med olika sadlar i den mån du kan. Åtminstonne så ha minst två sadelgjordar helst tre att varva mellan just för punkttrycken skall bli olika.

Barbacka?
Är inte snällt mot hästen då du sitter rakt på ligament som löper sidan om tornutskotten som du också sitter rakt på.
En gång i veckan är ok men absolut inte 4-6 ggr i veckan!

Sadeln är till för att hjälpa rytaren samt att skydda hästens tornutskott. Sadeln måste vara tillpassad att passa hästen och ryttaren.
All utrustning vi sätter på har negativ effekt och hästen rör sig inte som när den är fri. Det är viktigt att se till att utrustningen passar just denna individen.


En häst bär ofta på svaret om den gillar sin utrustning. Det berättar den för oss när vi skall sätta på utrustningen. Lyssna på hästen så ska du få höra vad denne har att berätta:)

<

torsdag 25 juli 2013

Prinsen

Idag har jag haft sadel på Prinsen för andra gången :)

Innan sadeln har jag jobbat mycket med gjordar och rep runt magen. Jag har varit noga att han skall se och känna sadeln på båda sidorna och han litar på mig. Underbar känsla..
Idag jag vi också en ganska lång runda i skogen och han bara trampar på fastän han är själv med mig. Han lyssnar direkt när jag ber honom sakta ned eller öka takten. Vi har jobbat mycket med just att lita p varnadra men det är en bit kvar.

Man kan jobba med så mycket ifrån marken och det blir en helt annan kontakt :)
Idag skall jag köpa lucern till honom då han är alldeles för tunn. Han har tagit sig lite sedan han kom till oss men han behöver mer hull.

tisdag 23 juli 2013

Beachen..


Igår var vi i Åhus på stranden hela dagen med vår och lisis familj. efteråt åkte vi och handlade i Kristianstad som är en supertrevlig stad :)
det köptes mat, hästgrejer och drycker.. Sen for vi hem för att hämta hö och sen blev det en god drink och grill.

Grindstugan fylldes ut med lilsis och co och idag ska vi rida ut allesammans.


lördag 20 juli 2013

Ensamma igen..

ett litet tag

Idag har Anky hämtat Felicia som redan varit hos oss i två veckor! Tiden bara rinner iväg så nu måste vi stanna upp ett tag och ta tag i semestern. Vi är nu lediga i 4 veckor och det ska bli underbart :)

Felicia kommer vi att sakna som blivit som en i familjen men vi ses ju snart igen. Imorgon kommer kusinerna igen och sover över. Josefine och Rasmus känns näst intill som våra "egna" barn :)Pauline och Jörgen kommer på måndag och då ska vi ha ett miniridläger med barnen och för oss själva. Fortsätter värmen blir det snart en dag i Åhus för bad och glass också.

Michel och Felicia har varit superduktiga och fixat med hästarna och ridit ut i skogen med Polly och Hassel. Kört Hassel med rockarden har de också hunnit med.

fredag 19 juli 2013

Ridläger avslutat

Igår var sista dagen på ridlägret för barn och ungdomar.

Vilket härligt gäng! Vi har haft många härliga skratt och väldigt roligt tillsammans.

Barn och hästar en härlig kombination som gör en så glad.

Vi har haft miljöträning, massage, säkerhet, ridteknik, hopplektioner och working equitation. De fick arbeta med att få förtroende av hästen och hur de fick göra för att förtjäna förtroendet av hästen vilket inte alltid är så lätt.

Hästarna toleranstränades och de var otroligt duktiga. Det var otroligt roligt att se hur både barn och hästar utvecklades på tre dagar.

Filmkväll med godis och skogspromenader :)Frågelek med hästfrågor har vi också hunnit med och barnen var superduktiga och tävlade i två lag. Det blev ett jämnt resultat :)

På kvällen andra dagen hade vi filmkväll då vi såg derby stallion och killarna hade ordnat med läskedrycker och popcorn och massor med godis. Det var otroligt mysigt och slänga sig i soffan med gott och en bra film efter en hel dag med ute aktiviteter.
Michel bakade kladdkaka till gänget en dag och det var uppskattat :)


Sista dagen red barnen en uppvisning i WE för alla föräldrarna. Alla hjälptes åt att bygga bana och måste bara igen påpeka.. VILKET SAMMAN SVETSAT GÄNG! NI VAR HELT UNDERBARA :) Saknar er redan :)